Met welk speelgoed maak je kinderen van 10, 11 en 12 jaar blij?
Kinderen vanaf 10 jaar krijgen andere interesses. Zowel in omgang, individualiteit, als ook in speelgoed en spelvormen. Waar jongere kinderen nog graag met speelgoed spelen, willen kinderen van 10 jaar en ouder vaak dingen doen. Daarnaast zijn ze meer aan het kletsen, dansjes bedenken en aan het chillen met elkaar.
Om voor deze leeftijd echt goed speelgoed te vinden, wordt dus ook steeds lastiger. Maar speelgoed is natuurlijk een breed begrip. Speelgoed wordt gezien als een voorwerp wat gebruikt wordt om je mee te vermaken. In dat geval is speelgoed niet leeftijdsgebonden. Maar in de praktijk zie je in de speelgoedwinkel toch vaak speelgoed wat zich qua aanbod met name richt op jongere kinderen.
Wat kan je op deze pagina verwachten?
Wat vind een kind van 10, 11 en 12 jaar leuk om te doen?
Kinderen vanaf 10 jaar vinden het leuk om te onderzoeken, zelf dingen uit te vinden en actief bezig te zijn. Ze willen samen kunnen spelen, maar vinden het vaak ook fijn om zelf te kunnen spelen.
Denk hierbij aan iets in elkaar zetten of iets maken, zoals LEGO of een ander, vaak technisch, bouwpakket. Als er spelletjes gespeeld moeten worden, dan vinden ze het leuk om dat met meerdere personen te kunnen doen. Dit kan een wat langer durend bordspel zijn. Ook spellen die kort en actief zijn, vragen vaak opperste concentratie en zorgen voor veel hilariteit.
Elektronisch speelgoed
Elektronisch speelgoed gaat een steeds grotere rol spelen. Het aanbod wordt steeds groter en hierdoor kunnen kinderen steeds meer zelf leren.
Bij elektronisch speelgoed kun je denken aan speelgoed wat op batterijen moet. Maar ook speelgoed waarbij je zelf met elektra dingen kan onderzoeken Wat gebeurt er als je plus en min aan elkaar verbindt? En wanneer is iets in serie of parallel geschakeld?
Ook elektronisch speelgoed wat je eerst zelf in elkaar moet zetten en vervolgens kunt gebruiken is erg interessant!
Bouw speelgoed
Bouw en constructie speelgoed is niet leeftijdsgebonden. Het is maar net wat je er mee doet! Bouw je een ‘simpele’ toren als je klein bent, of maak je ingewikkelde constructies omdat je ruimtelijk inzicht is toegenomen en je kind meer verbeelding heeft om dingen na te bouwen?
En hoe leuk is het, als je iets gebouwd hebt, om er vervolgens mee te kunnen spelen! Bouw en constructiespeelgoed kan ook alleen al erg leuk zijn om bezig te zijn en vervolgens als item op je kamer neer te zetten. Typisch een voorbeeld van modelbouw.
Knikkerbanen
Knikkerbaan zijn tijdloos en voor veel leeftijden leuk. Kleine kinderen vinden het fantastisch om een balletje te kunnen volgen. Als een kind wat ouder is, vinden ze het vooral leuk om te zien of hetgeen ze gebouwd hebben ook gelukt is. En hoe ouder de kinderen worden, hoe ingewikkelder en uitdagender de banen worden. En zelfs ouders vinden het leuk om mee te bouwen!
Bouwen aan knikkerbanen is ook erg leerzaam; je kunt het zelf ontwerpen. En je kunt het steeds op een andere manier bouwen. Tevens geniet je bij de knikkerbaan van de snelheid en de beweging van de knikker. Daarnaast hebben knikkers en knikkerbanen een rustgevend effect.
Leuke vaardigheden die een knikkerbaan met zich meebrengen zijn bijvoorbeeld logisch denken en het vergoten van het probleemoplossend vermogen.
Spelcomputers
Spelcomputers en tablets zijn bij de meeste mensen thuis niet weg te denken. Het aanbod is groot, de spellen zijn leuk en interactief. De meeste spellen hebben ook een leeraspect. Denk aan behendigheid, de oog-handcoördinatie of de fijne motoriek.
Maar ook inzicht, concentratie en omgaan met verlies zijn aspecten die voorbij komen.
Het aanbod is vaak niet alleen maar ‘dom’ spelen, maar er is wel over nagedacht. Daarnaast heb je ook spelletjes die echt gericht zijn op het trainen van het brein, het geheugen en de fijne motoriek.
Het aanschaffen van een spelcomputer is vaak wel een investering, maar gaat ook jaren mee. Er komen veel nieuwe spellen op de markt, die weer gevraagd kunnen worden op verjaardagen of met Sinterklaas of Kerst.
Spellen
Spellen en bordspellen zijn al een lange tijd terug te vinden in de huiskamer. Bij de meeste bordspellen zit een competitie element, oftewel er moet gewonnen worden. Om te kunnen winnen moet je nadenken over verschillende strategieën. Het aanbod is spellen is groot. Zo heb je spellen die meer strategisch zijn, waardoor je echt kunt winnen door goed na te denken en de juiste keuze op het juiste moment te maken.
Winnen of verliezen.
Maar je hebt ook spellen waarbij de geluksfactor een veel grotere rol speelt. Moet je bijvoorbeeld eerst zes gooien om te mogen beginnen, maar je dobbelt steeds van alles behalve zes, dan kan je niet starten. Of kom je steeds op het verkeerde vakje doordat je niet het juiste aantal ogen gooit? Dan heb je pech! Hier kan je niks aan doen, maar kan wel bepalen of je wint of verliest.
Bij het spelen van een spelletje hoort dus winnen, maar ook verliezen. De één kan beter tegen zijn verlies dan de ander. Ook dit is een leercomponent.
Onderzoeken
Kinderen willen graag ontdekken en zijn nieuwsgierig. Samen dingen onderzoeken of zelf onderzoeken en vertellen wat je ontdekt hebt. In beide gevallen vraagt het een vorm van zelfstandigheid en concentratie.
Er is redelijk veel speelgoed te verkrijgen wat zich richt op het onderzoeken en doen van proefjes en experimenten. Het is goed om naar reviews te kijken. Soms lijkt een doos met experimenten erg indrukwekkend, maar blijkt het in de praktijk net niks te zijn. Dan is de teleurstelling vaak des te groter. Als kind heb je zo je best gedaan, maar dan mislukt het experiment. Een kind kan dan het gevoel krijgen dat hij/zij het niet goed uitgevoerd heeft, terwijl het aan de materialen lag.
Zowel jongens als meisjes vinden het leuk om te experimenteren. Het verrassingseffect van de uitkomt geeft een bepaalde vorm van spanning en sensatie.
Veelgestelde vragen
Kinderen vanaf 10 jaar krijgen andere interesses. Zowel in omgang, individualiteit, als ook in speelgoed en spelvormen. Het geven van speelgoed wordt ook vaak lastiger, evenals antwoord geven op de vraag: “wat wil je hebben op je verjaardag?”
Kinderen vanaf 11 jaar vinden het leuk om zelfstandig bezig te zijn, dingen uit te zoeken en te onderzoeken en actief bezig te zijn.
Constructie speelgoed heb je in allerlei gradaties; van makkelijk tot moeilijker en zeer lastig. Ook voor kinderen vanaf 10 jaar is genoeg uitdaging te krijgen. Gezelschapsspellen zijn altijd leuk! Maar ook elektronisch speelgoed en spelcomputers (met bijbehorende spellen) zijn leuk.
Kinderen vanaf 12 jaar gaan vaak al/bijna naar de middelbare school, waardoor er heel andere dingen belangrijk worden. Het geven van speelgoed is ook vaak lastiger. Kinderen sparen voor iets dus vragen vaak geld. Gezamenlijke cadeaus zijn wel een goed idee, omdat je dan net dat iets duurdere computerspel kan geven of een bijdrage kan leveren aan een groter geheel.
In deze leeftijdsfase zijn ze zelfstandig en willen dingen ondernemen. Buiten speelgoed is leuk, waarmee ze actief bezig kunnen zijn met vrienden en vriendinnen. Daarnaast is elektronisch speelgoed als een fotocamera of videocamera ook leuk, waarmee ze eigen vlogs en foto's kunnen maken.
Constructie speelgoed vinden de meeste jongens ook leuk, om hiermee geconcentreerd en zelfstandig bezig te zijn. Gezelschapsspellen zijn altijd leuk! Spelcomputers, een goed boek en knikkerbanen (constructie en oorzaak-gevolg) zijn leuk en uitdagend.
Bouw en constructie speelgoed is niet leeftijdsgebonden. Het is een uitdaging om ingewikkelde constructies (na) te bouwen, omdat het ruimtelijk inzicht is toegenomen op deze leeftijd. Tevens vergt dit concentratie, uithoudingsvermogen en plezier!
Modelbouw is ook erg leuk. Je hebt veel verschillende producten die zowel leuk zijn voor jongens als voor meisjes. Vaak is het eerst de uitdaging om iets netjes in elkaar te zetten. Daarna kan het nog geschilderd worden, om vervolgens nog mee te spelen of neer te zetten en te verzamelen!
Tegenwoordig is er in elk huishouden wel een spelcomputer en/of tablet te vinden. Het aanbod is divers, de spellen zijn leuk en interactief. Zowel op tablet als op de spelcomputer.
De meeste gekochte spelcomputers zij toch wel de Xbox, Nintendo Switch en PlayStation. Sommige spellen zijn ontwikkelt voor alle spelcomputers. De meeste spellen zijn wel spelcomputer gebonden. Zo is Mario en Sonic echt iets wat bij de Nintendo Switch past, terwijl sommige grafische spellen veel beter passen bij de Xbox en PlayStation. De bekende spellen als Fifa zijn voor alle devices ontwikkelt.
Daarnaast heb je ook spelletjes die echt gericht zijn op het trainen van het brein, het geheugen en de fijne motoriek.