De beste rolschaatsen om buiten lekker actief te zijn
Sinds de start van de Corona pandemie hebben veel mensen rolschaatsen opgepakt als hobby om in beweging te blijven. Ben je beïnvloed bent door de vele TikTok-video's? Of ben je gewoon op zoek naar een leuke buiten activiteit?
Rolschaatsen is naast veel plezier ook nog eens heel gezond. De moeite waard dus om de rolschaatsen eens onder te binden. We hebben de beste rolschaatsen voor je uitgezocht en vergelijken dagelijks de prijzen.
Wat kan je op deze pagina verwachten?
De 5 beste rolschaatsen (volgens ons)
Afhankelijk van leeftijd, niveau, prijs en smaak zijn er vele keuzes te maken. We geven je onze keuze voor de beste rolschaatsen, ongeacht de voorgaande 4 variabelen. Bij deze: onze aanraders.
Hoe kies je de beste rolschaatsen?
Het kiezen van de juiste rolschaatsen kan een ontmoedigend proces zijn. Vele merken, types, sluitingen, wielen, kleuren en uitvoeringen. En dan ook nog skates, rolschaatsen en skeelers die vaak door de war worden gehaald. We geven je wat informatie die je op weg kunnen helpen bij de aanschaf van rolschaatsen.
1. Niet te groot, niet te klein.
De maat van de rolschaatsen is heel belangrijk, ze moeten goed om de voet zitten. Zitten ze te strak, dan is de kans op blaren aanwezig. Te ruim? Dan is de kans op ongelukken aanwezig. Als algemene regel kan je aanhouden dat rolschaatsen 1 tot maximaal 2 maten groter gekocht kunnen worden. Niet helemaal zeker van de maat? Pas rolschaatsen in de winkel of schaf direct 2 of 3 paar aan in verschillende maten.
2. Goedkoop of duurkoop?
Rolschaatsen zijn er in vele materialen, typen en kleuren. Kwalitatief of gewoon ‘om even te proberen’. In het laatste geval is de aanschaf puur gericht op het testen. Nijdam en Impale zijn merken met kwalitatieve rolschaatsen in prachtige uitvoeringen.
3. Snelheid of juist rondjes draaien?
Er is vaak onduidelijkheid wat rolschaatsen zijn. Veel mensen denken dat “roller skates” hetzelfde is als “inline skates”, “skates” of “skeelers”. Ze worden vaak in 1 adem genoemd. Rolschaatsen bestaan uit 4 wieltjes: 2 voor en 2 achter. Skates of skeelers hebben de wielen in één lijn staan. Soms 3 wielen, soms 4 en soms zelfs 5. Met skates of skeelers ga je sneller maar ben je niet wendbaar, met rolschaatsen juist weer wel. Echt snel ga je dan alleen niet.
4. Grote wielen of kleine wielen?
Wil je snel, kies dan voor grote wielen. Ze remmen ook wat soepeler. Wil je niet te ver rolschaatsen en vind je de wendbaarheid en truucjes juist leuk? Ga dan voor kleinere wieltjes. Ga je veel buiten skaten? Kies dan voor harde wielen, die gaan lekker lang mee en slijten langzaam.
5. Leeftijd is belangrijk
Rolschaatsen voor kinderen belanden vaak in de kast. Ze zien er schitterend uit, ze zijn zo aangeschaft maar er moeten wel wat uurtjes gemaakt worden om echt bedreven te worden. Dat is voor veel kinderen vaak te veel moeite. Op het moment dat ze een jaar later de skates weer uit de kast halen zijn ze inmiddels te klein geworden. Kies niet voor de duurste skates, zonde van je geld.
6. Verschillende sluitingen beschikbaar
Er zijn 3 soorten sluitingen voor rolschaatsen beschikbaar.
- Veters
- Klittenband
- De “kliksluiting”
Voor kleine kinderen is de ‘kliksluiting' het beste aan te raden. Deze sluiting zie je ook veel bij schaatsen. Klittenband lijkt handig maar kan door veelvuldig gebruik slijten en minder goed werken. Veters is voor volwassenen de beste optie.
Veiligheid voor alles: bescherming voor je lichaam
Even de rolschaatsen onder binden en hup naar buiten. Je let even niet op, raakt uit balans en valt op de grond. Een lelijke wond op de knieën en ellebogen. Dit had voorkomen kunnen worden. Een paar handige tips om veilig te rolschaatsen.
- Zorg altijd voor een helm op je hoofd.
- Zorg altijd voor elleboog beschermers.
- Zorg altijd voor polsbeschermers.
- Zorg altijd voor kniebeschermers.
- Ga alleen rolschaatsen als het droog weer is.
- Zorg dat je veters (of klittenband of kliksysteem) goed vast zit.
Nijdam rolschaatsen: Nederlandse kwaliteit
Nijdam is een Nederlands merk en zegt dat het sinds 1896 al het merk voor de recreatieve skater is. Met Nijdam skate je samen, je verlegt grenzen en maakt nieuwe vrienden. Kwaliteit is wat je krijgt met Nijdam rolschaatsen.
Impala rolschaatsen: prachtig klassiek!
Impale rolschaatsen. In vele kleuren te verkrijgen, een lust voor het oog. Vanaf 40 euro zijn er al Impale rolschaatsen te koop. De duurste versies gaan richting 300 euro. Impale probeert in stijl de rolschaatsen van vroeger terug te krijgen met de ‘straat als dansvloer’. Voor mannen en vrouwen.
Rolschaatsen met kliksluiting
Aandoen, aantrekken en wachten tot je ‘klik’ hoort. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Voor kleine kinderen in de kliksluiting ideaal om rolschaatsen aan te trekken. Geen gedoe met veters en knopen en geen gedoe met klittenband. Als ouder weet je dat de rolschaats goed en stevig om de voet zit. We hebben een paar ‘klik’ sluitingen voor je op een rijtje gezet.
Video: Leren remmen op rolschaatsen voor beginners
Video: leren draaien op rolschaatsen voor beginners
Veelgestelde vragen
Rolschaatsen hebben 4 wieltjes, 2 voor en 2 achter. Je remt met je teen. Skeelers hebben hebben 4 wielen achter elkaar in één lijn. Je remt met de hiel.
Harde wielen gaan lang mee, hebben niet zoveel grip en demping. Zachte wielen gaan korter mee, hebben meer grip en demping en zijn perfect om buiten te rolschaatsen. De hardheid van een wiel word bepaald door een schaal tussen 0 en 100A. Hoe hoger het getal, hoe harder het wiel.
Je hebt wielen nodig met een hardheid tussen 78A en 85A, dit zijn zachte wielen. Deze wielen hebben relatief veel grip, bieden mooie demping maar slijten wel sneller.
Skeelers zorgen voor meer snelheid, is makkelijker te leren maar bochtjes zijn moeilijker te maken. Met rolschaatsen ga je niet zo snel en kan je snel rondjes draaien en trucjes doen.
Ja! Rolschaatsen is zeker goed voor je conditie. Goed voor je uithoudingsvermogen (cardio) en ook goed voor de ontwikkeling van je al je core-spiergroepen (kracht).
Kinderen van 5 jaar beschikken normaal gesproken over de juiste coördinatie om rolschaatsen aan te leren. Is je kind er nog niet klaar voor, wacht dan een jaartje. Een succeservaring is een eerste keer zeer gewenst.
Nee. Het wegdek word door de regen erg glad. Je hebt hierdoor geen (of in ieder geval een stuk minder) grip. Het gevolg: een grotere kans op ongelukken en blessures.