Houten speelgoed, super duurzaam en goed voor de creatieve ontwikkeling
Houten speelgoed is populair. Al tientallen jaren lang gaat houten speelgoed over van generatie op generatie. Eenvoud, kwaliteit en functie is het sleutelwoord als je spreekt over houten speelgoed. Geen knipperende lampjes of elektrisch aangedreven onderdelen maar gewoon hout. Houten speelgoed kan het kind urenlang vermaken en is daarbij ook direct een stimulans voor cognitieve en motorische ontwikkeling.
Wat kan je op deze pagina verwachten?
De voordelen van houten speelgoed
Al het speelgoed draagt bij aan de ontwikkeling van je kind. Speelgoed gemaakt van hard (of zacht) plastic maar ook zeker speelgoed gemaakt van hout. Maar heeft houten speelgoed ook speciale voordelen ten opzichte van andere materialen?
1. Hout is een natuurlijke bron
Het grootste voordeel van houten speelgoed is dat het is gemaakt van natuurlijke materialen. Plastic speelgoed is dat niet. Helaas is plastic speelgoed steeds meer de norm geworden. Goedkoop en dus betaalbaar voor velen. Het grote nadeel van plastic speelgoed is dat er fossiele brandstoffen nodig zijn voor de productie. Niet alleen is het productieproces van plastic speelgoed zeer schadelijk voor het milieu, maar ook na de levensduur van het speelgoed dragen ze nog meer giftige dampen bij aan het milieu omdat ze na gebruik worden verbrand.
Hout is een organisch natuurproduct. Niet giftig en in de basis vrij van bacteriën. De kleurstoffen die worden gebruikt om houten speelgoed te kleuren zijn 100% natuurlijk en op waterbasis. De lijm voor houten speelgoed word gebruikt is gecertificeerd als E0. Dat wordt beschouwd als een van de veiligste lijmsoorten die op hout kunnen worden gebruikt.
Wanneer houten speelgoed het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kan het worden gecomposteerd en hoeft het niet te worden verbrand zoals plastic speelgoed. Als houten speelgoed ook op de vuilnisbelt belandt, zal het er na 100 jaar niet meer liggen.
2. Duurzaam en gericht op functie en kwaliteit
Plastic speelgoed belandt gemiddeld na 6 maanden in de prullenbak. Of door de slechte kwaliteit en het kapot gaat of omdat het kind er gewoonweg niet meer mee wil spelen. Houten speelgoed is veel duurzamer. Houten speelgoed gaat vaak over van ouder op kind en is generaties lang in een familie. Waarom zou je houten speelgoed ook weggooien? Een houten poppenhuis van meer dan 50 jaar oud is niet gek. Omdat houten speelgoed is ontwikkeld vanuit een ‘functionaliteit’ en ‘kwaliteit’ gedachte gaat het heel lang mee.
3. Creatief en fantasierijk speelgoed omdat het passief is
Houten speelgoed inspireert baby's, peuters en kinderen tot creatief en fantasierijk spelen. Houten speelgoed is over het algemeen ‘passief’, er gebeurt niet zoveel mee. Het maakt geen geluid, het beweegt niet uit zichzelf. Kinderen moeten zelf meer de fantasie gebruiken om met houten speelgoed te spelen.
4. Spelen met houten speelgoed kan angst verminderen
Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen rustiger en meer gefocust kunnen spelen met houten speelgoed. Dit in vergelijking met speelgoed gemaakt van een ander materiaal, zoals plastic. Houten speelgoed leidt kinderen minder af. Er komt geen geluid uit, er zijn (vaak) geen knipperende lampjes en er zijn geen elektrisch bewegende onderdelen. Heb je een huis met veel houten speelgoed, dan zal je merken dat er rustiger, creatiever en in harmonie mee gespeeld zal worden.
Houten speelgoed voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar
Houten speelgoed is zeer geschikt voor schoolgaande kinderen om mee te spelen. We spreken dan over een leeftijd van 5 tot ongeveer 10 jaar. Bouwen met kleinere houten blokken (torens maken) of het doen van rollenspellen met bijvoorbeeld een houten winkeltje met etenswaren.
Houten speelgoed voor pubers en jong volwassenen
Zet de pubers maar aan het denken met bouw of denkspeelgoed. Natuurlijk gemaakt van hout. Laat ze een opdracht uitvoeren met houten materialen. Makkelijk of juist heel moeilijker voor de slimmeriken onder ons. Denk aan Tangram puzzels of bijvoorbeeld Smart Games Camelot Junior.
6 tips om veilig houten speelgoed te kopen
Heb je houten speelgoed in Nederland gekocht én bevat het een CE markering, dan mag je er gemakshalve vanuit gaan dat het voor de Europese markt is geproduceerd. En dus ook conform Europese veiligheidsrichtlijnen is gemaakt. Maar dat zegt niet zoveel. Neem ook vooral de volgende tips in acht.
- Buitenlandse webwinkels hebben niet altijd de veiligheidsregels als wij in Nederland (of Europa) hanteren.
- Koop alleen speelgoed als er een adres van de producent op het speelgoed staat.
- Neem de leeftijdscategorie van het speelgoed serieus. Dit is niet voor de grap bedacht.
- Heb je een keuze, koop dan massief ongelakt hout. Veel schadelijke stoffen zitten in de aangebrachte lak.
- Probeer het speelgoed zelf. Schud er aan, trek er aan, wrijf er met je vingers overheen. Voelt het stevig aan, mooi. Ruikt het gek, laten er delen los of geeft de lak (of kleur) af? Laat het dan vooral liggen.
- Check het speelgoed op scherpe randen of uiteindes.
Bouwen met houten blokken: whooooo!
Houten speelgoed is abstract. Het leeft niet. Geen bewegende elementen, geen geluidjes of knipperende lampjes. Maar dat maakt bijvoorbeeld houten blokken zo ontzettend veelzijdig. Je kan er, mits een beetje creatief gedacht, alles mee maken. Dorpen, steden, voetbalstadions, winkels, dierentuinen of huizen. Maar een hele grote toren is misschien wel het allerleukste. Helemaal om de toren op het einde om te gooien.
Veelgestelde vragen over houten speelgoed
Ja, houten speelgoed wat in Nederland verkocht mag worden is heel veilig. Het is gekeurd voordat het op de Nederlandse markt mag komen. Natuurlijk moet je altijd goed in gedachten houden dat kleine onderdelen niet geschikt zijn voor kleine kinderen, maar dat is logisch. Bestel geen houten speelgoed direct in China (hoe aantrekkelijk ook), daar is het toezicht op producten een stuk minder.
Ja, absoluut! Geen geluidjes, geen knipperende lampjes, duurzaam materiaal en bijna niet kapot te krijgen. Het stimuleert de creativiteit en kinderen kunnen er rustig en vredig samen mee spelen.
Hout is van zichzelf duur. De prijs van hout is de laatste jaren aanzienlijk in prijs gestegen. Houten speelgoed is vaak op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dit productieproces is duurder dan het massaal produceren van plastic speelgoed. Maar wat is duur? Plastic speelgoed heeft een veel kortere levensduur dan houten speelgoed. Houten speelgoed gaat veelal generaties lang mee. Dus wat is duur? Dat kan je het beste zelf bepalen.
Massief ongelakt houten speelgoed is het beste. Massief hout is sterk en splintert niet. Ongelakt hout is het meest veilige omdat hier vaak giftige stoffen in zitten die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier. Beukenhout kan voor speelgoed gebruikt worden maar is minder geschikt. Vurenhout, triplex of multiplex raden wij af. Dat splintert te snel en daarmee gevaarlijk.
Je hebt rauwers, douwers, schouwers en bouwers. Speelgoed is altijd in één of meerdere categorieën in te delen. Selecteer nauwkeurig het type speelgoed voor jouw kind. Anders is er een grote kans dat hij/zij er niet meer gaat spelen.